BLOG

Când Arta Întâlnește Ciocolata: Artisan Ciocolatta (AntrepreMAME. Ep. 11)
24.05.2022
Când Arta Întâlnește Ciocolata: Artisan Ciocolatta (AntrepreMAME. Ep. 11)

blog AntrepreMAME

Madalina Roman

Am o poveste dulce. Prea dulce, ca să fie adevărată, și totuși… este! Acum câteva săptămâni am văzut pe Facebook o “grădină” de ciocolată, care m-a făcut să mă opresc din scroll. De acolo și până în acest moment, am împletit, împreună cu Olesea, “grădinăreasa”, povestea ciocolatei ei spectaculoase, despre care mi-am dorit mult să vă scriu. M-am mobilizat mai greu după sărbătorile de Paști, dar am reușit acum să aduc în fața voastră cel de-al 11-lea episod al proiectului AntrepreMAME – povestea Olesei Camlățui, mama a trei copii, care face o ciocolată cum nu e alta!

Mi-am dorit să scriu despre Olesea pentru că modelul ei de business se naște dintr-un hobby, dar depășește granițele pasiunii, începând să se încadreze în tiparele cuantificabile ale unei afaceri. Este exact genul de activitate care poate reprezenta o reală inspirație pentru mamele aflate în punctul acela de nedumerire (pe care cred că l-am traversat toate), și care se întreabă ce (mai) pot face pentru venituri suplimentare, pentru a împleti responsabilitățile de părinte cu nevoia de creativitate și, mai ales, pentru a răspunde acelei nevoi individuale de creștere și dezvoltare personală, fără a fi nevoie să stea departe de copilul/copiii ei.

Am întrebat-o pe Olesea cum s-a născut ideea de a face ciocolată, dar mai ales de a face acest tip de ciocolată, inedită atât din punct de vedere al formei și al combinațiilor de ingrediente, cât și din punct de vedere al gustului și îmbinării aromelor. Drumul până la ciocolata Olesei, așa cum ne-o prezintă astăzi, nu a fost unul ușor și vă mărturisesc că am rămas profund impresionată de povestea din spatele produselor Artisan Ciocolatta – brand-ul sub care, mai nou, Olesea își creează și manufacturează produsele.

Olesea are 37 de ani și este mama a trei copii, de 11, 9 și 1.9 ani. Au venit din Republica Moldova și s-au stabilit în București în urmă cu șase ani, iar în prezent este casnică. “Întâmplarea care tot m-a măcinat și mă macină și în prezent, este că atunci când cei doi băieți ai mei aveau 4 și 2 ani, încă neîmpliniți, și am fost nevoită să plec peste hotare, împreună cu soțul meu. Astfel, am fost nevoită să las copiii cu bunicul lor, iar acest lucru cred că a pecetluit în mintea mea, cumva, ideea inițială de a găsi o soluție pentru a nu mai pleca de lângă copii. Perioada aceea, dureroasă pentru mine, mi-a dat imbold să lupt până în pânzele albe, dar să fiu în preajma copiilor, să le fiu aproape, să le văd fiecare etapă de creștere.

Ulterior, la nașterea fetiței, m-am tot gândit la ce pot face pentru a nu mai fi nevoită să stau departe de ea nici măcar o zi. Cum sunt mare amatoare de produse handmade, am cochetat cu păpuși și cărți din fetru sau cu tehnica decupajului, dar știam perfect că toate acestea erau doar ceva de moment.

Cred că voința Celui de Sus a fost ca la începutul lui 2021, când tocmai venise pe lume fetița mea – al treilea copil – și ne aflam deja în pandemie, am găsit întâmplător un curs de ciocolată vegană din străinătate, cadoul perfect de ziua mea, eu cochetand cumva și cu bucătăria – probabil genele răposatei mele mămici, care a fost bucătar de profesie”.

Așa a început aventura Olesei în lumea ciocolatei. A învățat să topească și să tempereze ciocolata, să o combine și să o împrietenească încet cu alte ingrediente – de la cereale la fructe deshidratate și liofilizate, de la semințe și nuci, la cereale expandate.

A fost dragoste la prima vedere… sau la prima topire, mai exact. Când am topit prima porție de ciocolată, am fost extrem de surprinsă de ușurința cu care se lucrează cu ea, dar nu la modul că ar fi ușor de lucrat, pentru că procesul de temperare este un procedeu foarte migălos și extrem de precis. Ceea ce m-a surprins a fost textura ei fină-curgătoare, mirosul seducător, profund de cacao de calitate. Aveam impresia că am participat la o ședință de aromaterapie, pentru că am ieșit de acolo cu o stare de bine, foarte relaxată și bine dispusă, cu emotii pozitive. Asta emană ciocolata – emoție pozitivă, iar eu am știut, din acel moment, că este ceea ce îmi doresc să fac”.

Cel mai adesea, Olesea lucrează noaptea, când copiii dorm și se poate dedica pe deplin procesului de temperare al ciocolatei care, dacă nu este respectat întocmai, poate schimba atât textura și gustul ciocolatei, cât și modul în care se poate lucra cu ea.

“Procesul de temperare este unul migălos. Topesc ciocolata până la 45C, cobor temperature până la 27,5C – 27C și apoi iar o urc până la 30C. Trebuie să fim foarte atenți, pentru că este extrem de important acest aspect, altfel ciocolata nu va avea luciu, nu se va stabiliza, nu va prinde acea structură de ciocolată.

Lucrez la cerere, în funcție de fiecare comandă pe care o primesc, pentru că materia primă este scumpă și nu pot să fac stocuri. Lucrez noaptea, când cea mică își face dulce somnul și eu pot să mă conectez cu pasiunea pe care o am și să mă bucur de beneficiile aromaterapiei cu ciocolată. Noaptea am liniște și conexiune deplină, pentru a da frâu liber imaginației”.

CE ÎNSEAMNĂ MATERIE PRIMĂ, ÎN CAZUL CIOCOLATEI ARTIZANALE?

Cumva, acesta este și atuul principal al ciocolatei Olesei: îmbinarea dintre imaginație, bun gust și…gust bun . În momentul în care privești o bucată de ciocolată creată de Olesea, în tine se dă o luptă între a dori să-i simți gustul și a dori să o păstrezi pentru a te bucura de aroma și combinația de culori.

Ciocolata vegană de la Artisan Ciocolatta este de calitate superioară, sănătoasă, din ingrediente naturale:

– unt de cacao nerafinat, presat la rece. Acesta este acel produs obținut după prima presare și în producția căruia s-a intervenit cel mai puțin. Este foarte sănătos, are o aromă puternică, de cacao, cu un nivel ridicat de grăsimi saturate și mulți antioxidanți. Are, în același timp, și un puternic efect antidepresiv, de aceea ori de câte ori vei consuma o bucățică de ciocolată de calitate, starea ta de bine se va îmbunătăți.

– masa de cacao. Este rezultatul măcinarii foarte fine a boabelor de cacao, iar în compoziția Artisan Ciocolatta se găsește masă de cacao pură.

– siropul de agave. Un îndulcitor natural și, în același timp, o alternativă mult mai sănătoasă la zahărul procesat din comerț.

– Alte ingrediente: laptele bio de cocos, unt caju, fructe liofilizate, deshidratate, nuci, alune, migdale, sâmburi de dovleac, sâmburi de pin, fistic, fulgi de cocos, chipsuri de cocos, susan, semințe de chia, merișoare, aplicatii din ciocolată (flori, frunze etc.).

Artisan Ciocolatta este un business în stadiu incipient, adică exact la acei primii pași ai unei mame, prin hățișurile unei afaceri. Am putut observa evoluția în aspectul produselor, dar și în ceea ce privește identitatea vizuală, care se conturează frumos. Eu sunt o mare amatoare de ciocolată și urmăresc cu multă plăcere inclusiv rețete video sau video-uri ale marilor ciocolatieri, care au ajuns să facă adevărate opere de artă din ciocolată. M-am întrebat mereu dacă rezultatul eforturilor lor se consumă sau există o metodă prin care opera respectivă poate fi conservată mai mult timp. Am întrebat-o și pe Olesea care este scopul atâtor decoruri, care – cu umor spus – îngreunează consumul ciocolatei pentru că aceasta devine atât de frumoasă, încât nu te înduri să o mănânci.

“Am fost și sunt adeptul cadourilor simple și cu semnificație. Ce poate fi mai potrivit decât o felicitare din ciocolată? Asta mi-am propus: să pot să aduc un zâmbet din lucruri simple, să pot schimba ziua cuiva în una mai bună, folosind doar o simplă ciocolată, realizată manual. O ciocolată care să satisfacă atât papilele gustative, cât și simțul vizual și să rămână în memorie, nu ca o simplă și banală ciocolată, ci ca un răvaș, o felicitare, o scrisoare, o invitație, un gând nerostit”…

PROVOCĂRI, DIFICULTĂȚI, BLOCAJE… LA ÎNCEPUTUL UNEI AFACERI CU CIOCOLATĂ

Este greu să urnești un business de la zero, cu resurse minime, având la bază doar pasiunea pentru un anumit proces? Da… Dar nu imposibil.

Olesea spune că cea mai mare provocare este lipsa materiei prime și a diversității acesteia, pentru a avea oportunitatea de a alege. În contextual social și politic actual, cu atât mai mult prețul ingredientelor de bază a devenit o problemă, care a dus la creșterea prețului final. Ciocolata nu este un produs de bază, ci mai degrabă un răsfăț, așa că, în situații de criză economică, o afacere bazată în întregime pe ciocolata artizanală poate avea de suferit.

“Sunt la început de drum, nu am bine puse toate aspectele afacerii, cap la cap, dar tind către ceea ce mi-am propus să realizez și trebuie să reușesc. Am planuri mari, doar că puține resurse financiare. Ciocolateria este o îndeletnicire costisitoare și sunt în căutarea celor care ar putea contribui la susținerea acestui vis.”

Am fost curioasă să știu ce o inspiră pe Olesea, în timpul procesului de realizare a tabletelor de ciocolată.

“Ca modele, caut am dorința de a păstra forma ciocolatei cu care suntem obișnuiți de mici, acele “pătrățele” savuroase, dar totodată doresc să îi dau un farmec aparte, o amprentă, o nouă viață, să aduc ceva inedit, astfel încât să rămână în amintirea celui care o savurează. Vreau să armonizez gustul cu aspectul. Am adus și mediantele în lumină, ele fiind un deliciu franțuzesc decorat cu nuci, alune, diverse fructe… Fiind mici, dau posibilitatea de a fi savurate la o degustare și reprezintă, fiecare în parte, un răsfăț pentru papilele gustative. De obicei, pregătesc pentru fiecare sărbătoare ceva specific sărbătorii, astfel încât clienții mei să aibă atât ceva inedit, dar să se bucure și de gustul traditional, reinventat în produsele mele.

Folosesc baze diverse de ciocolată – amăruie, alba, alba cu matcha, turmeric, pulbere de afine, cu lapte – și aduc deasupra combinații inedite de gusturi. Apoi, las imaginația să lucreze și combin flori din ciocolată, frunze din ciocolată, boboci de trandafir naturali, petale de trandafir, hibiscus, gălbenele, levănțică. Procesul de preparare este relaxant, dar totodată necesită multă acuratețe și atenție”.

Ciocolata! Îi rezistă cineva? Nu! Aș vrea să vă povestesc inclusiv despre modul în care am salivat pe toată perioada redactării acestui articol, în plin avânt de a începe dieta de după Paști. )

Eu vă recommend să o contactați pe Olesea, pentru a-I testa ciocolata.

Ce poate fi mai frumos decât să îți rezervi un moment pentru tine și să te bucuri de gustul plin al ciocolatei adevărate, să îți dai voie să rămâi încântată de aspectul acesteia, de culorile și de combinațiile.

Pe Olesea o găsiți aici:

 

Facebook https://www.facebook.com/alessia.calmatui