Îmi imaginez că sunt într-o sală uriașă de conferințe, plină ochi cu toți aceia care și-au spus, măcar o dată în viață, că ar vrea să aibă o afacere proprie și să gestioneze un restaurant, un bistro, un fast-food sau măcar o tavernă cu iz tradițional. Și, da… sala este neîncăpătoare, pentru că a deține un astfel de spațiu este un vis atât de comun… În mod paradoxal, a avea propriul local, a-ți servi singur(ă) proprii clienți, a gestiona acel model de afacere plin de căldură, în care construiești personal și direct o relație cu toți cei care îți calcă pragul, este visul multora dintre noi. Câți reușesc, însă, să îl concretizeze?
De la vis la realitate este cale lungă, bătută cu multă voință, determinare și răbdare, pentru că realitatea antreprenoriatului, în România, este un roller-coaster sau, mai neaoș spus, o nicovală care te ia și te bate pe toate părțile, la cald. E foarte adevărat că, dacă reziști, ieși din nicovala aceasta un diamant șlefuit, adică un om pregătit de tot ce presupune un business, cu răbdarea tăbăcită și cu voința și mai ascuțită, de a începe să lucrezi pentru tine.
Am vrut să văd ce înseamnă gestionarea unei afaceri în industria Horeca (și sunt convinsă că multe dintre voi sunteți curioase), însă nu vă ascund că am vrut special să povestesc despre Loco Lounge&Coffee când am aflat că este gestionat de Petra – o mamă de TREI copii fantastici. Prima dată nu am știut că în spatele Loco este și Ioana – o altă mamă de DOI miraculoși, iar în momentul în care întregul tablou al managementului acestui bisto mi-a fost complet în minte, am dorit cu atât mai mult să cunosc cum se construiește o astfel de afacere.
DE CE m-a atras Loco? Sunt mulți manageri de bistouri, restaurante, taverene. Mulți dintre ei sunt femei și mame. La Loco Lounge&Coffee, însă, sunt DOUĂ femei – care reprezintă, pentru mine, cel mai grăitor exemplu că un business contruit pe reală prietenie și încredere, este un business transparent, reușit și cu perspective de succes longeviv.
Așadar…dacă doriți să deschideți un business în domeniul horeca, vă invit în povestea acestor “zâne luptătoare” (ca să o citez aici și pe fetița mea), cu nervii de oțel și blândețe de mamă – Petra și Ioana. Dacă nu doriți să deschideți un business în domeniul Horeca, atunci cu atât mai mult vă invit să le citiți povestea de dragul poveștii și apoi să le călcați pragul. Micile afaceri din România supraviețuiesc doar cu ajutorul nostru, al celor care înțeleg ce înseamnă business într-un sistem social și politic, ce nu sprijină astfel de inițiative. Este nevoie să fim cât mai mulți, cei care vom înțelege cât efort, suflet, investiție financiară și consum emoțional sunt implicate în a ține o afacere pe linia de plutire, de câtă răbdare este nevoie – pentru relaționarea cu toate tipologiile de clienți care trebuie mulțumiți, de câtă viziune și inovație – pentru a veni mereu cu acel element de noutate, care să-i aducă pe oameni în interior, câtă speranță – că lucrurile se vor normaliza, că prețurile vor stagna, că mâncatul în oraș nu va fi un lux, care va goli localurile…
Ioana și Petra, prietene de mulți ani, au pornit de la dorința comună de a dezvolta o afacere cu aromă de cafea, alături de soții lor. Discuțiile dintre ei, ivite lejer, la o întâlnire în patru, au dus către ideea de a porni împreună un astfel de business: “Spațiul în care ne aflăm acum ne-a făcut cu ochiul de cum l-am văzut, așadar de la o cafenea de specialitate, am transformat afacerea într-un restaurant, cu cafea de specialitate… Practic, a devenit un Lounge, care le îmbină pe toate: cafea, mâncare, bar.”

Locatia a fost găsită de Ioana, printr-un joc al sorții, dovadă că, atunci când există dorință, lucrurile se aranjează. “A fost o chestiune de câteva ore, în care trebuia să dăm răspunsul dacă dorim sau nu să preluăm localul, proprietarul fiind pe punctul de a semna cu altcineva. Așadar, ne-am avântat și locația a fost a noastră!”
Am terminat curățenia la 2 dimineața, iar a doua zi,a ora 12, am avut primul eveniment.
Echipa de management a Loco Lounge&Coffee este alcătuită din cei patru muschetari: Petra, Ioana și sotii lor – Robert și Ștefan. Dincolo de energia și amuzamentul absolut prezente în această echipă, rolurile sunt foarte bine împărțite: Petra este responsabilă de tot ce înseamnă comunicarea social media și HR (recrutare de personal), Ioana este CFO-ul, iar cei din urmă se ocupă de partea tehnică, grafică și de testarea biscuiților ). “Ne consultăm în toate și facem câte puțin din fiecare domeniu.” În rest, toate lucrurile se fac la comun și se discută în așa fel încât, dacă unul lipsește, celălalt să știe ce să facă.
“Design-ul este făcut în întregime de noi, fără ajutor. Robert ne-a desenat interiorul, într-un program special, astfel încât am avut imaginea perfectă de cum va arata în final. Au urmat săptămâni intense de muncă, iar baieții au fost cei care au montat totul, inclusiv riflajul de lemn unde sunt nu mai puțin de 7000 șuruburi. Sunt niste eroi.”
Am vrut să intru în dedesupturile gestionării unui astfel de local, tocmai pentru a demonstra că este posibil să ai un business atât de solicitant, să fii și mamă, femeie (după cum vedeți, amândouă sunt zâne, desprinse parcă din poveștile fantastice), dar și soție. În plus, așa cum, probabil, intuiți – până la desăvârșirea serviciului care îl încântă pe client și îl face să mai vină, în “bucătăria” unui astfel de business este o muncă meticuloasă, bazată, în primul rând, pe o bună organizare. A fost startul greu? A fost ușor? Zânele spun că nu…
“Greu nu a fost, deoarece am avut un mindset puternic cu totii, stiam ce ne dorim si ne-a fost ușor să plecăm la drum. Dar, de întâmpinat diverse probleme, am întâmpinat… Nimic nu a mers ușor, la noi. “
Spuneam că fără o bună organizare, este destul de greu de atins succesul în genul acesta de afacere, mai ales atunci când nu dorești să faci rabat de la calitatea și prospețimea produselor, de la promptitudinea cu care le servești și, mai ales, de la amprenta specifică a serviciului pe care îl oferi.
Petra are trei copii (David -11 ani, Amelia 7, si Mathias 4), iar Ioana – doi (Eric – 4 ani și Vlad – un an și șapte luni). De multe ori, idea de a gestiona o afacere ajunge să sperie multe mame, la gândul că vor sacrifice cea mai mare parte a timpului petrecut alături de proprii copii. În cazul Petrei, timpul alături de cei mici nu s-a modificat în mod drastic, odată cu startul afacerii, “Într-adevăr, week-end-urile nu mai sunt doar despre leneveală acasă, cu toții, sau doar cu ieșiri în oraș, ci se împart între Loco și treburile casnice. Nu neglijăm, însă, partea distractivă și ne facem timp, seara, să vizionăm măcar un film împreună sau să ne jucăm ceva ce aleg cei mici. În timpul săptămânii petrecem destul de mult timp în mașină, spre școală și grădiniță, timp în care povestim mult și discutăm dacă sunt probleme. La Loco mergem după ce lăsăm copiii la școală/grădiniță, până în jurul orei 17, când mergem după ei, cu destinația Acasa”.
Ioana, în schimb, vede partea și mai plină a paharului, odată cu startul afacerii, pentru că atunci când lucra în bancă, programul de lucru era de aproximativ 10-12 ore pe zi. “Ajungeam acasă la ora de culcare a lui Eric. Acum pot spune că trăiesc un vis, reușesc să îmi împart eficient timpul între cei “3 copii”, astfel încât să nu neglijez pe niciunul, dar trebuie să recunosc și ajutorul din partea bunicilor. În timpul săptămânii, Eric este la gradiniță, Vlăduț cu bunicii, noi la Loco, iar după amiezile și serile le petrecem întotdeauna în familie, încercând să facem cât mai multe activități cu și pentru copii”.
Practic, rutina lor de lucru este una simplă și eficientă: dimineața – copiii sunt duși la școală/grădiniță, fetele vin la Loco – unde, primul lucru pe care îl fac este să-și bea cafeaua, apoi evaluează încasările din ziua precedentă, discută strategii de promovare, pun la punct facturi, discută cu furnizorii, dau comenzi, merg la cumpărături, pentru aprovizionare și, bineînțeles, își așteaptă clientii cu brațele deschise.
Cum au reușit? Cu determinare. Cu voință și cu un mindset foarte clar. Și, nu în ultimul rând, cu talent. Ceea ce mai vreau să vă spun este că Petra pregătește niște deserturi SENZAȚIONALE: cozonaci delicioși, ruladă de cocos și găluște cu prune. Dacă aveți noroc, le puteți găsi în meniu! Ioana, în schimb, este un talet înnăscut al cifrelor. După o experiență de peste 11 ani în domeniul bancar, Ioana a hotărât, în timpul concediului de creștere copil (vă miră? Atunci se face switch-ul!) să înceapă să lucreze pentru ea și să își organizeze timpul, astfel încât să poată petrece mai mult cu cei mici. Și iată că a fost posibil!
Acum și atunci:


“Ne place să facem noi totul, în mare măsură, dar nu spunem nu dacă știm că avem o persoană competentă, care poate face diverse lucruri ajutătoare nouă. Este mereu tentant să spui “Mai fac și asta și plec“ sau “Încă o jumătate de oră, să termin X lucru, apoi plec”, dar am înțeles pe parcurs că nu poți rezista la acest mod de activitate și că trebuie îmbrățișată orice modalitate de ajutor sau sprijin. În special cel al bunicilor”.

ÎNTREBĂRI FULGER – EXCLUSIV DESPRE GESTIONAREA LOCO LOUNGE&COFFEE
- De la ce principii nu ați face rabat niciodată, oricât de greu ar merge business-ul?
P&I: De la calitate. Calitatea preparatelor, a cafelei… Pentru noi este foarte important să știm că ceea ce oferim este gustos, sănătos, sigur și de aceea cumpărăm numai ingrendiente premium.
– Dificultăți – ce vi se pare dificil de urnit?
P&I: Oamenii. Resursa umană. Momentan, avem echipa completă, suntem o familie frumoasă la Loco, dar am avut dubii că o vom găsi. Este tare greu să găsești oameni puși pe și de treabă.
– Ați apelat la un consultat în business, înainte să implementați ideea Loco sau, pur și simplu, ați mers pe intuiție?
P&I: Nu, nu am apelat la nimeni. Ne-am documentat foarte mult înainte, am realizat multe studii de piață și verificări. Se poate spune că da, am mers și pe intuiție, dar și astrele ne-au ajutat în demersul nostru.
– Cum reușiți să faceți și promovare, să fiți prezente la târgurile online, să gestionați și Loco și, peste toate, non-stop, să fiți și mame?
P&I: În zilele noastre, tehnologia ne ajută foarte mult, astfel încât putem fi în mai multe părți, în același timp. De exemplu, verific postările stând pe scaun la Loco, unde arunc și un ochi la ce se întamplă pe acolo. Dacă e musai să fac ceva când sunt acasa, încerc să rezolv după ce adorm copiii.
Copiii trebuie să înțeleagă partea de business de mici, părerea mea, și pot face asta doar dacă părinții le explică, pe înțelesul lor, atât beneficiile cât și problemele care apar inevitabil pe parcurs.
– Ați avut temeri în a deschide un restaurant în pandemie? Care au fost credințele acelea limitative, care vă trăgeau în jos (daca ați avut?)
P&I: Temeri nu am avut, dar au fost, cu siguranță, gânduri ce provocau un val de neliniște. Entuziasmul, însă, era atât de mare, încât nimic nu putea să ne schimbe decizia.
De aici vine si denumirea LOCO, deoarece toată lumea ne spunea că suntem nebuni să deschidem un local public în pandemie. Noi am dorit să demonstrăm că orice este posibil, atunci când îți dorești să realizezi ceva și pui tot dragul și pasiunea pentru a obține rezultatele dorite.
– Ce înseamnă Loco pentru voi?
P&I: Loco înseamnă a doua casă, locul unde avem alți copii, locul care ne aduce bucurii, dar care ne oferă și multă adrenalină, emoții de toate tipurile. Este locul în care am investit atât financiar, cât și sufletește, foarte mult.
– Unde vedeti Loco în 3 ani?
P&I: În 3 ani ne dorim să îl vedem înflorit la capacitate maximă și, de ce nu, să ne extindem cu o a doua locație.
- Ce v-ar plăcea să aduceti nou în concept?
P&I: Ne dorim să aducem în fața oamenilor un alt tip de mâncare, să arătăm și partea mai puțin cunoscută a gastronomiei. Supa cremă de țelină, cu măr, este o adevărată revelatație pentru toate persoanele care o încearcă. La primul gând, nu te atrage, poate, neapărat ideea de țelină, dar după prima lingură ești în Rai. La fel și cu vânăta coaptă, umplută cu humus, rodie, ciuperci.
– Ce nu v-a ieșit până acum?
P&I: Nu sunt lucruri care neapărat nu au ieșit. Cam tot ce ține de noi am făcut în proporție de 99%. Cum suntem visători, de fel, ne imaginam un avânt mai mare după deschidere, dar zona Horeca nu este tocmai ușoară. Așadar, pot spune ca am subestimat puterea marketingului și a lucrurilor mici, dar care se pare ca au un efect mare.
Bun! Haideți! Bem o cafea la Loco?