Ce se va întâmpla cu micile afaceri, în această perioadă de criză? Este o întrebare care se naște în mintea antreprenorilor, iar răspunsul încă nu se arată foarte optimist. Într-un context social și politic atât de instabil, cu un război în plin avânt, în țara vecină, cu oameni care și-au părăsit în grabă casele și, poate, parte din membrii familiei, pentru a-și pune la adăpost copiii, e greu, e foarte greu să te gândești la micile afaceri locale. Cu toate acestea, sunt familii întregi care depind exclusiv de ceea ce, până acum, au reușit să construiască – cu pasiune și optimism, cu credință și drag de muncă, din nevoia de a se exprima artistic și, nu în ultimul rând, din nevoi financiare.
Poate că am început articolul într-o notă pesimistă, însă promit să mă revanșez, pentru că episodul 7 (iată, un număr magic) din AntrepreMAME, vorbește despre fericire și optimism, despre creativitate și energii bune.
Mai deschid aici o paranteză importantă, pentru cei care își lasă ușa inimii deschisă înțelegerii și simțirii. Citesc, în această perioadă, o carte extraordinară – o citesc plângând, pe alocuri, pentru că o simt ca pe un duș cald și mângâietor, care curăță și alină. În ea, am găsit o frază, aparent banală, dar care pentru mine a deschis cărarea către înțelegerea unui adevăr profund: “Iubiții mei, să fim optimiști, pentru că Dumnezeu, din optimism a creat lumea. Nu poate să existe nicio creație fără optimism”. Și da, iată o cheie pentru a înțelege cum, până și în vremuri incerte, a continua să creăm, din și cu optimism, ne va ajuta să depășim momentele grele.
AntrepreMAME promovează afacerile mici, în spatele cărora se află femei cu acea energie incomparabilă, cu strategii izvorâte din emoții și pasiuni. Acele afaceri care s-au clădit pe un vis, pe nopți nedormite, pe griji împărțite între oamenii dragi și propriul business, pentru că o femeie își crește business-ul așa cum și-ar crește propriul copil: cu emoție și duioșie, cu investiții mari de timp, grijă, efort și (ne)somn.
Majoritatea femeilor din AntrepreMAME încep lucru noaptea, după ora 23.00, când toți ai casei dorm. Ce dovadă mai mare a determinării doriți?
Cum credeți că astfel de inițiative nu vor avea puterea, în timp, să ne ajute să ne redresăm sufletește și economic? Eu am încredere că așa va fi. Important e să fie pace. Acesta este acel aspect, care nu ține de voința noastră…
Azi vă invit într-o poveste frumoasă. O poveste aproape fantastică, plină de aromă și culoare. Am cunoscut-o pe Cristina de la Happy Bubbles, care face săpun – dar nu orice fel de săpun, ci unul plin de pasiune și optimism (nu întâmplător am început vorbind despre el). Fiecare bucată de săpun a Cristinei este o mică operă de artă. Efemeră, e adevărat, dar aducătoare de atât de multă energie bună, încât pare încărcată de misiunea de a ne aduce starea de bine, atunci când contextul exterior ne-o răpește.

Cum e să ai propria afacere – mică și parfumată? Și eu am avut curiozitatea aceasta, așa că am parcurs cu nespusă bucurie și curiozitate răspunsurile Cristinei la întrebările pentru articol.
Am fost curioasă să știu cum a început totul și care au fost primele încercări timide de a face săpun, dar mai ales când a fost acel moment T0 în care a apărut ideea de a transforma totul într-o mică afacere. Iată încă o dovadă că, atunci când lansezi în Univers o dorință, ea încolțește, cumva.
“Dintotdeauna mi-a plăcut să fac ceva cu mâinile, pe lângă joburile prin care am trecut. Am lucrat cu flori, am lucrat cu croșeta, cu acul și multe altele, dar la un moment dat a venit de nicăieri chestia asta cu săpunul. Și țin minte că i-am cerut lui Moș Crăciun un kit de săpunărit, în iarna lui 2019. Pentru că am fost cuminte, l-am primit. Dar, să ne înțelegem, era un kit pentru copii, ce conținea trei culori, câteva forme cu animăluțe și baza de săpun care se topește și se toarnă. Și mi s-a părut nasol. Nimic natural, nimic atrăgător, zero creativitate. Așa că am lăsat-o baltă și am început să caut informații despre săpunul cu adevărat bun. Pentru cine nu știe deja, nu există săpun fără sodă caustică. Și teama de a lucra cu soda caustică m-a făcut să fac un pas înapoi. Dar, totuși, orice făceam, mă trezeam căutând informații despre săpunăritul prin metoda la rece, așa cum e denumită. Am avut nevoie de aproape un an de studiu ca să mă simt în siguranță, să fac pasul. Și l-am făcut, iar de acolo, sky is the limit”.

De la primele încercări de a face săpun, Cristina a mers mai departe, pentru că săpunul simplu, fără formă sau arome deosebite, care să influențeze (toate) simțurile (tactil, vizual, olfactiv), turnate în matrițe impersonale – nu a fost ceea ce i-ar fi adus împlinirea. “Go big or go home” – o sintagmă pe care o împărtășesc pe deplin, așa că am empatizat până în cele mai mici detlii cu Cristina, când mi-a povestit că nu s-a putut opri la prima etapă a realizării săpunului. A avansat către nivelul următor, dând curs creativității și nevoii de exprimare artistică. “Eu nu pot face un săpun simplu nici dacă mă chinui”, spune ea cu umor.
E nevoie de liniște și o anumită stare aparte pentru a crea săpunurile, apoi de atenție pentru a le decora manual. Rutina Cristinei este una bine stabilită, o dovadă în plus că organizrea este una dintre cheile reușitei. Cristina NU face săpun decât dacă este în perfect echilibru cu ea însăși, în starea de “zen”, așa cum o numim, adesea. Consideră că fiecare lucru pe care îl facem este amprentat de energia noastră, așa că este foarte atentă ca nicio frustrare, durere sau supărare să nu se transfere în săpunul pe care îl creează, ca să ajungă la altcineva. “Pe de altă parte, am avut momente în care mă simțeam doborâtă și singura bucurie care m-ar fi scos din stare era săpunăritul. Mi-am dat voie să fac săpun (de cele mai multe ori nu ieșea, oricum), dar acel săpun nu a părăsit perimetrul atelierului”.
De ce sunt unice săpunurile Happy Bubbles?
În afară de aspectul unic și inedit, săpunurile Cristinei sunt unice prin combinația ingredientelor. În săpunărit, acest lucru presupune o maximă înțelegere a chimiei săpunului și a tot ceea ce se află în spate. Am aflat de la Cristina că nu poti combina, de exemplu, cinci uleiuri și unturi doar pentru că le ai in atelier și vrei să faci ceva cu ele sau vrei să atribui săpunului nenumărate efecte. Adică poți, dar asta nu înseamnă că săpunul rezultat este unul wow din punct de vedere chimic sau al beneficiilor aduse pielii.
“Dacă pot să mă laud cu ceva, o fac cu rețetele create. Și nu o spun doar eu, ci analizele de laborator, precum și alți colegi de breasla, pentru care am creat rețete”.
În ceea ce privește ingredientele și aromele folosite în săpunurile Happy Bubbles, acestea sunt diferite de la lot la lot. Toate unturile și uleiurile sunt naturale, însă conțin și cantități mici de aditivi. Este foarte important să lămurim acest aspect, pentru că, în general, oamenii nu știu ce cumpără cu adevărat. Personal, m-am bucurat de lămuririle aduse pentru că am înțeles mai bine de ce, în anumite rețete de produse pentru îngrijire, se optează pentru parfumuri, și nu pentru uleiuri esențiale (eu însămi fiind un fan al acestora din urmă și, cunoscându-le îndeaproape, am putut să constat în propriile preparate homemade că acestea nu își mențin aroma în urma combinării cu alte ingrediete sau în urma preparării termice – de exemplu în lumânări).

“Săpunul 100% natural va fi întotdeauna parfumat cu uleiuri esențiale și colorat cu argile sau pudre din plante. Aceste argile și pudre își schimbă culoarea în urma procesului de saponificare și, de cele mai multe ori, vei obține culori neatragătoare, cu mici excepții. De exemplu, am folosit pudra de spirulină pentru a obține un săpun verde (avea forma de brăduț) și, după trei zile, săpunul era maro. Eu, personal, nu rezonez cu această variantă de colorare pentru că știi ce pui, dar nu știi ce iese, în final.
Am ales să folosesc pigmenți minerali (teoretic și ei ar fi naturali, dar eu nu cred asta), pentru că pudrele naturale îmi limitează creativitatea, iar asta nu este o optiune pentru mine. Totuși, e de menționat faptul că într-un săpun, 1% o reprezintă culoarea. Astfel, dacă faci un săpun cu pigmenti minerali și uleiuri esențiale, acesta va fi 99% natural.
Ajungem la partea cu uleiuri de parfum în loc de uleiuri esențiale. Acestea, evident, nu sunt naturale precum uleiurile esențiale, procentul folosit fiind de 3% din totalul săpunului. Dar nici nu poti avea un sapun care miroase a vanilie, capsuni, trandafir folosind uleiuri esențiale.
Concluzia “romanului” scris este că săpunurile mele sunt între 96% și 100% naturale.
Totuși, să avem în vedere faptul că săpunul nu este un produs leave-in, el nerămânând pe piele, ci fiind clătit cu apă. Astfel, orice “chimicale” nu afecteaza corpul”.
Un alt lucru care m-a atras la Cristina a fost una dintre primele afirmații pe care a făcut-o, în conversațiile noastre. Când am primit săpunurile ei și i-am mărturisit că nu îmi vine să le testez și să le consum, acestea fiind, mai degrabă, opere de artă ce trebuie păstrate, Cristina mi-a spus că energia creatorului trebuie să curgă, iar acest lucru se realizează numai prin consumul produselor sale, care au o destinație clară. A ține săpunul la păstrare înseamnă a stoca energia bună. Cristina se inspiră din spiritualitate și, așa cum mărturisește, cere ghidare des, de la Divinitate, și simte că foarte des o primește și o materializează în diverse modele de săpun.
Cel mai adesea, Cristina oferă spre vânzare ceea ce creează, pentru că așa menține vie propria creativitate. Există și excepții și realizează săpunuri inclusiv pe comandă (mărturii de cununie, nuntă, botez, săpunuri tematice pentru diverse evenimente, săpunuri super personalizate pentru zile festive cu nume, mesaje, arome specifice, culori etc.). De asemenea, creează săpun în funcție de tipul de piele al clientului. Nu toate săpunurile sunt bune pentru pielea sensibilă, cum nu toate săpunurile sunt bune pentru tenul acneic. Aici se ține cont de puterea de curățare a unui săpun.
“UN SĂPUN NU ESTE ȘI NU VA FI NICIODATĂ HIDRATANT”.
Iată o informație pe care nu mulți producători de săpun o spun cu onestitate. UN SĂPUN NU ESTE ȘI NU VA FI NICIODATĂ HIDRATANT. Săpunul este un produs care curăță pielea și se îndepărtează prin clătire. Poate fi blând cu pielea, poate fi cremos, dar nu va fi niciodată hidratant. Produsele hidratante sunt cremele, loțiunile și altele asemenea, acele produse pe care le pui pe piele și rămân acolo, crescând capacitatea pielii de a absorbi apa.
Cât durează procesul de manufacturare a săpunului?
Nu puteam să nu vorbim și despre procesul în sine, în urma căruia rezultă săpunul. Acesta “depinde foarte mult de varianta de săpun. Pot face săpun calup, care se feliază ulterior sau săpun în forme predefinite. Săpunurile calup variaza ca durată de realizare, în funcție de complexitate. Pot turna un calup simplu în două ore, urmând ca ulterior să decorez feliile – proces consumator mai mare de timp – sau pot turna calup peisaj care poate dura și 5-8 ore. Dar, realist vorbind, nu știu când am turnat ultima dată un singur calup de săpun. În ceea ce privește turnatul săpunului în forme, e cam la fel. Pot turna un săpun simplu (într-o culoare) și termin foarte repede, sau pot “picta” cu pasta de săpun floricele, frunze, iepurași, etc – acest proces presupune răbdare, stăpânirea unor tehnici avansate de săpunărit și consumă foarte mult timp, pentru că sunt mulți pași de urmat. Totuși, rezultatul este unul spectaculos și chiar merită”.
Din punct de vedere al procesului, pare destul de simplu: trebuie să știi cantitatea de uleiuri și unturi necesară pentru a umple o cutie de săpun și să le cântărești la miligram. Apoi, acestei cantități, îi corespunde o cantitate extrem de precisă de sodă caustică, ce se dizolvă în lichid – indiferent că e apă demineralizată/ lapte de capră/ sucuri de fructe etc. – o numim generic leșie. Poți amesteca leșia cu uleiurile doar dacă diferența de temperatură dintre ele este mai mică de 10 grade celsius. Acest amestec va fi mixat cu un blender, până ajunge la “trace”- pasta se îngroașă (modeculele de sodă caustică se lipesc de moleculele de grăsime și începe procesul de saponificare).
Evident, utilizarea blenderului prea mult sau prea putin afectează rezultatul final, iar săpunul poate fi compromis. Astfel, deși pare simplu, întregul proces este departe de a fi ușor. “În săpunărit nu îți ajunge o viață ca să înveți tot ce e de învățat și pasta de săpun te surprinde des și foarte des, de fiecare dată”.
Happy Bubbles – de la pasiune la afacere
Primul săpun făcut a fost pe 1 noiembrie 2020, deci a zburat aproape un an și jumătate de săpunărit, la activ, însă Cristina simte că au trecut minim cinci ani, pentru că activitatea, în sine, a fost foarte intensă și cantitativă.
Echipa Happy Bubbles este formată dintr-o singură persoană: ea. Se ocupă de tot, de la manufacturare, la achiziția ingredientelor, de la preluare comenzi, la promovare. Iar clienții nu întârzie să apară, căci o astfel de creație bucură pe oricine.
“Momentan nu simt că sunt acolo unde visez să fiu, dar am mai făcut un pas mai aproape de vis, dându-mi demisia de la job în ianuarie 2022. Recunosc că nu aș fi reusit să fac toate astea de una singură, dar sunt fericită că soțul meu ma susține 200%. Gestionarea timpului nu mi-a ieșit din prima, dar am învățat să o fac într-un final. Astfel că, indiferent de situație, există timpul pentru cuplu, timpul de lucru, timpul de odihnă”.
Cât costă săpunurile Happy Bubbles?
Cristina apreciază transparența și o transpune în munca sa. Prețurile sunt afișate pe pagina de Facebook Happy Bubbles, pentru fiecare model de săpun în parte, iar stocurile actuale au preturi cuprinse între 15 și 25 de lei.
Pentru comenzile personalizate sau mari, prețurile sunt discutabile. Poate face săpun și în afara acestui interval de preț, atât cu plus, cât și cu minus, totul depinzând de cerințele clientului, ingredientele folosite și timpul de lucru.
Ce am primit eu, cu bucurie!
Cu bucurie vă spun că m-au bucurat peste măsură săpunurile Cristinei. Am rezistat tentației de a le păstra, pentru că vreau să dau curs rugăminții artistului de a-i consuma creația. Însă vreau să vă spun că Ioana, cel-mai-mare-fan-în-viață-al-poneilor, a început să sară de bucurie când a văzut că are un săpun cu ponei.
Ingredientele sunt safe pentru copii, iar mirosul este delicios, de fructe și bubblegum: ulei de ricin, ulei de cocos, ulei de floarea soarelui high oleic, unt de cacao, ulei de palmier, ulei de avocado, unt se shea, lapte de capră, pigmenți cosmetici și ulei de parfum.
Preferatele mele sunt săpunul cu flori de cireș, delicat aplicate (cu ulei de ricin, cocos și floarea soarelui high oleic, unt de cacao, pigmenți cosmetici, ulei de parfum Cherry Bossom) și săpunul Beautiful (cu lapte de capră, ulei de avocado, porumb, soia, susan, floarea soarelui high oleic, cu unturi de shea, cocos, cacao și cu parfum de tei). E ca și cum teiul a înflorit pe pielea ta.
Vă invit să vizitați pagina Happy Bubbles și să o contactați pe Cristina. Veți găsi un om cald, pasionat de ceea ce face, care vă va oferi toate informațiile necesare de care aveți nevoie, pentru a achiziționa săpunul potrivit pielii voastre, în proporție de 97% și 100% ingrediente naturale, așa cum ati putut citi mai sus.
Să ne întoarcem la rutina simplă, cât mai aprope de natură și de suflet, să rulăm energiile bune și să ne dăm voie să ne bucurăm de lucrurile mici.
Și, mai ales, fiți optimiști! Cumpărați obiecte create cu optimism și credeți. Credeți cu tărie că va fi bine!
Omul din spatele produsului

Nume: Cristina Elena Vâlcoci
Facebook: https://www.facebook.com/HappyBubbles2020
Instagram: https://www.instagram.com/happy.bubbles_/
Vă aștept în grupul AntrepreMame Bazar, pentru a cunoaște antreprenoare minunate și pentru a le putea admira și comanda produsele și serviciile oferite cu suflet!